Maxi Yatzy regler

Maxi Yatzy Regler

Photo of author

By Fredrik

Välkommen till den ultimata guiden om Maxi Yatzy regler! Maxi Yatzy är inte bara en utökad variant av det traditionella Yatzy-spelet, utan det erbjuder också spännande nya utmaningar med sin extra tärning och sina unika kombinationer.

I denna guide kommer vi att dyka djupt in i reglerna för Maxi Yatzy, vi tittar även närmare på hur reglerna kan skilja sig åt, Maxi Yatzy bonusen och hur man fyller i Maxi Yatzy protokollet. Längst ner hittar du även Maxi Yatzy protokoll du kan ladda ner gratis.

Så oavsett om du är nybörjare eller en veteran inom Yatzy, kommer denna sida att ge dig all den information du behöver för att bemästra Maxi Yatzy och maximera dina poäng. Låt oss börja!

officiella maxi yatzy regler

Maxi Yatzy regler

  • Antal deltagare +1
  • Ålder: +5

Du behöver:

Maxi Yatzy spelas som ett vanligt yatzy spel med vanliga yatzy regler. Skillanden är att Maxi Yatzy innehåller 6 tärningar och därför har du fler kombinationsmöjligheter. Det finns även möjlighet att spara dina omgångar som du inte uttnyttjar.

Innan ni börjar

Börja med att välja en spelare som sköter protokollet. Slå om vem som börjar, den med högst siffra vinner. Turen går sedan medsols.

Målet med Maxi Yatzy

I ert Maxi Yatzy protokoll hittar ni en mängd olika tärningskombinationer. Målet med spelet är att du ska försöka fylla i så många av dessa som möjligt. Du får fylla i kombinationerna i Maxi Yatzy protokollet i vilken ordning du vill.

Spelets gång

Varje gång det är din tur har du högst tre kast. Första gången måste du kasta alla tärningar och efter det väljer själv hur många tärningar du vill kasta. Du behöver inte kasta tärningarna alla tre omgångar utan du kan nöja dig när du vill. Du får även välja vilken kombination du vill fylla i men kom ihåg att målet är att få så många poäng som möjligt så försök satsa på maxpoängen i Yatzy.

Du vinner genom att ha högst poäng på Maxi Yatzy protokollet som fylls i för samtliga spelare.

Spara dina slag i Maxi Yatzy

Spara dina slag

En skillnad från vanliga Yatzy reglerna är att du i Maxi Yatzy kan spara dina slag. Med det menas att om du avstår från ett eller två slag kan det sparas och användas i kommande rundor. Du får med andra ord ett extra slag!

Maxi Yatzy har funnits sedan 80-talet och kommer från olika speltillverkare. Beroende på vilken variant du har kan Maxi protokollet se lite olika ut. I vårt Maxi Yatzy protokoll har vi lagt till en ruta där du kan skriva in dina sparade slag.

Det finns varianter med olika markörer. Dessa markörer delas ut till dig som sparat en omgång och kan sedan bytas mot extra kast bortom de inledande tre.

Tips: Du kan använda vad som helst som markör för ett sparat kast!

Maxi Yatzy kombinationer och poäng

I Maxi Yatzi finns alla kombinationer som i vanliga Yatzy fast några fler. Vad gäller poängen så om inget annat anges så räknar ni ihop tärningarnas prickar. Räkna bara de tärningar som utgör kombinationen (t.ex vid ett tretal räknas bara de tre tärningar som utgör tretalet).

En annan viktig sak att komma ihåg är att vid alla par, kåk. hus och torn så måste tärningskombinationerna vara olika. Med det menas att alla par måste vara olika.

Exempel: Vid Tre Par kan du exempelvis skriva upp två sexor, två femmor och två tvåor (6-65-5-2-2). Du kan inte skriva upp fyra sexor och två tvåor (6-66-6-2-2) eller sex sexor (6-66-6-6-6) även om det i praktiken är tre par.

🎲 ETTOR – SEXORFörsök få så många som möjligt av samma nummer.
🎁 BONUSDen spelare som får 84 poäng eller mer på poängprotokollets övre halva erhåller 100 bonuspoäng. Läs mer om olika varianter av Maxi Yatzy bonusen här.
⚅⚅ ETT PARTvå tärningar med samma värde.
⚅⚅⚄⚄ TVÅ PAREtt par plus ett par. Paren måste vara olika!
⚅⚅⚄⚄⚃⚃ TRE PAREtt par plus ett par plus ett par. Paren måste vara olika!
⚅⚅⚅ TRETALTre tärningar med samma värde.
⚄⚄⚄⚄ FYRTALFyra tärningar med samma värde.
⚄⚄⚄⚄⚄ FEMTALFem tärningar med samma värde.
⚀⚁⚂⚃⚄ LITEN STRAIGHT (STEGE)Fem tärningar, som ska visa 1-2-3-4-5. 15 poäng.
⚁⚂⚃⚄⚅ STOR STRAIGHT (STEGE)Fem tärningar, som ska visa 2-3-4-5-6. 20 poäng.
⚀⚁⚂⚃⚄⚅ FULL STRAIGHT (STEGE)Sex tärningar, som visar 1-2-3-4-5-6. 21 poäng.
⚄⚄⚄⚅⚅ KÅKEtt par samt ett tretal.
⚅⚅⚅⚄⚄⚄ HUSTvå tretal.
⚄⚄⚄⚄⚅⚅ TORNEtt par och ett fyrtal.
❓❓❓❓❓ CHANSAlla de sex tärningarnas värde räknas och summan förs in på poängblocket. CHANS kan användas om ingen annan lämplig rubrik är ledig.
🅼🅰🆇🅸🆈🅰🆃🆉🆈Alla de sex tärningarna visar lika. 100 poäng.

Lite längre ner kan du läsa mer om skillnaderna mellan Yatzy och Maxi Yatzy.

Du kan endast bara använda varje kombination en gång. Du kan med andra ord bara fylla i rutan i Maxi Yatzy protokollet en gång. Om du inte kan använda din tärningskombination i någon ruta så måste den strykas. Det betyder att du sätter en nolla i en ruta av de kombinationerna som är lediga.

I Chansrutan kan du lägga in vilken kombination du vill. Även chansrutan kan endast användas en gång i Maxi Yatzy.

Maxi Yatzy regler vinnare

Vinnare

Vinnaren i Maxi Yatzy är den som har högst poäng när spelet är slut.

Här ovan har du Maxi Yatzy reglerna och du kan sätta igång och spela.

Lycka till!

Om du vill djupdyka lite till så kan du istället fortsätta läsa. Här nedanför går vi bland annat igenom Maxi Yatzy bonusen och tittar närmare skillnaderna mellan vanliga Yatzy regelerna och Maxi Yatzy regelerna.

Maxi Yatzy bonus

Maxi Yatzy bonus

Det råder lite förvirring kring Maxi Yatzy bonusen. I vanliga Yatzy är allt solklart. Får du 63 poäng eller mer i övre delen av tabellen så får du 50 poäng i bonus. Men när det kommer till Maxi Yatzy bonusen blir det snabbt rörigt. Anledningen är på grund av att olika tillverkare av spelet har olika regler.

  • Tactic: Får du 75 poäng eller mer i övre delen får du 50 poäng i bonus
  • Algas: Får du 84 poäng eller mer i övre delen får du 100 poäng i bonus.

Vilken är korrekt?

Det finns egentligen ingen av dessa som är “korrekt” utan du kan använda dig av båda. Oavsett vilken tillverkare du har köpt så kan du välja att spela med olika bonusnivå och olika bonuspoäng.

Skillnaden mellan Yatzi och Maxi Yatzi

Har du läst så här långt är du redan väl rustad för att bli en riktig Maxi Yatzy expert. Har du någonsin undrat exakt hur traditionella Yatzi skiljer sig från Maxi Yatzi så är du på rätt plats. För det är just det vi ska titta på här. Följ med oss vidare i vår Maxi Yatzy guide.

6 tärningar

Den största skillnaden i Maxi Yatzi jämfört med Yatzi är att det finns en extra tärning vilket ändrar spelplanen totalt. I traditionell Yatzy använder du fem tärningar. I Maxi Yatzy maxar man med ytterligare en tärning så du har totalt sex tärningar. Denna extra tärning introducerar fler kombinationsmöjligheter och ökar spelets komplexitet.

Tre par

Tack vare den extra tärningen kan du få tre par. Medan standard Yatzy inte har en kombination för tre par för att du bara använder fem tärningar tillåter den extra tärningen i Maxi Yatzy det. Här kan du få poäng för att ha tre olika par i ett enda kast.

Femtal

Maxi Yatzy kan du också sträva efter att få ett femtal, det vill säga fem tärningar med samma siffra. I traditionell Yatzy räknas det här som en “Yatzy” som ger dig 50 poäng. Skillnaden är att du inte får 50 poäng i Maxi Yatzy när du slår ett femtal utan det är summan av tärningarna som räknas.

Stegarna kallas för straight

I både Yatzy och Maxi Yatzy finns stegar, men i Maxi Yatzy kallas de ofta för “straight”. Denna term kan vara förvirrande för dem som är vana vid den traditionella varianten. Det är därför vi både här nedan och i vårt Maxi Yatzy protokoll använder båda namnen. Namnet kommer från engelskans namn på stege i olika spel däribland Yatzy.

Straights (stegar)

Det finns tre olika straights (stegar) i Maxi Yatzy:

  • Liten straight (liten stege) – Fem tärningar som visar 1-2-3-4-5 (samma som i vanliga Yatzy)
  • Stor straight (stor stege) – Fem tärningar som visar 2-3-4-5-6 (samma som i vanliga Yatzy)
  • Full straight (full stege) – Sex tärningar som visar 1-2-3-4-5-6 (finns bara i Maxi Yatzy)

Liten straight ger 15 poäng, stor straight ger 20 poäng och en full straight ger 21 poäng.

I Maxi Yatzy fungerar liten straight och stor straight precis som en liten stege och stor stege i vanliga Yatzy. Det som skiljer stegarna i Maxi Yatzy är att det finns en ny tärningskombination, full straight.

Full straight (stege)

En full straight i Maxi Yatzy innebär att du har en stege från ett till sex, något som inte är möjligt i standard Yatzy med endast fem tärningar. Den ger dock bara 1 poäng mer än en stor straight (stor stege).

Hus

I Maxi Yatzy finns en kombination som kallas för “Hus”. Du får ett hus när du slår två tretal. Detta innebär att du har tre av en siffra och tre av en annan i samma kast. Exempel på hus i Maxi Yatzy är:

  • 3-3-3 + 1-1-1

Torn

Ett “torn” i Maxi Yatzy betyder att du har ett fyrtal och ett par. Med andra ord måste du slå fyra av en siffra och två av en annan siffra. Exempel på ett Torn i Maxi Yatzy är:

  • 4-4-4-4 + 2-2

Maxiyatzy

Även Yatzyn i Maxi Yatzy skiljer sig åt på grund av tärningarna. I vanliga Yatzy måste tärningen visa fem likadana siffror efter dina tre kast för att du ska få en Yatzy. Men du vet vid det här laget att enligt Maxi Yatzy reglerna så räknas det “bara” som ett femtal.

Yatzy i Maxi Yatzy kallas för (hör och häppna) en Maxi Yatzy! Den betår utan sex likadana siffror som du har tre slag på dig att få! Skillnaden är också att en Maxi Yatzy ger dig 100 poäng i bonus! På tal om bonusar måste vi än en gång att även dessa skiljer sig åt i Maxi Yatzy.

Bonuspoäng i Maxi Yatzy

Bonuspoäng i Maxi Yatzy är annorlunda än i vanliga Yatzy. Först och främst ger en Maxi Yatzy (sex likadana tärningar) en bonus på 100 poäng istället för traditionella Yatzyz 50 poäng.

Sedan som vi berättade tidigare så kan du få en bonus om du lyckas få över 75 poäng eller 84 poäng i de sex första raderna. Beroende på med vilka regler du spelar (finns som vi berättade ovan två olika varianter) så får du en bonus på 50 poäng eller 100 poäng.

Maxi Yatzy protokoll att skriva ut gratis

Typiskt, ni har äntligen satt er vid bordet och ska spela Maxi Yatzy men det saknas Maxi Yatzy protokoll. Oroa dig inte, vi hjälper dig! Här nedan hittar du yatzyregler.com Maxi Yatzy protokoll som du kan ladda ner och skriva ut helt gratis!

I vårt protokoll har vi lagt till en ruta så du lätt kan hålla koll på sparade kast!

Maxi Yatzy protokoll färg 2 st

Yatzy Maxi protokoll pdf

Ladda ner en en sida med två stycken Maxi Yatzy protokoll gratis. Behöver du fler protokoll skriver du bara ut den fler gånger! Protokollet är en A4 sida stort och innehåller 2 stycken protokoll i färg med exmpel på kombinationer.

Ladda ner Yatzy Maxi protokoll (PDF)

Behöver du andra protokoll så hittar du dem här:

Nu borde du ha allt som du behöver för att spela Maxi Yatzy. Vi hoppas att du kommer tycka det är lika roligt som vi gör!